Delphobe: De diepe van in de meanderende Geul

Door Sonja de Cooker

delphobe_december_01

Het is eerste kerstdag, de kinderen en kleinkinderen zijn er allemaal. Er zweven heerlijke geuren door het huis en wij zitten allemaal bij de openhaard. Mario heeft de volwassenen een aperitiefje en de kinderen een glaasje fris ingeschonken, en wij hondjes krijgen allemaal een lekker botje. Iedereen kijkt verwachtingsvol naar Sonja, zij heeft vanmorgen beloofd dat ze, als ze klaar was in de keuken, een verhaal zou vertellen. En ja hoor, Sonja begint te vertellen.

Delphobe Meanderende Geul 2

“Op een hele mooie voorjaarsdag besloten opa en ik om een lange wandeling langs het riviertje de Geul te gaan maken.” Oh ja, ik weet wat Sonja gaat vertellen, dat is een spannend verhaal joh! We gingen naar Zuid-Limburg. Daar aangekomen, liepen wij via de weilanden naar de Geul. Schitterend is het daar. Wij liepen heerlijk vlak langs de rand van het water te spelen. Sonja waarschuwde ons keer op keer om niet te dicht bij de rand van het water te lopen:” Straks vallen jullie nog in het water,” zei ze iedere keer. Wij trokken ons daar niets van aan, Sonja is een beste meid hoor, ze kan alleen behoorlijk zeuren.

Delphobe Meanderende Geul 1

Natuurlijk vallen wij niet in het water, daar zijn we veel te slim voor. Op een gegeven moment besloot ik om met Aphaia te gaan spelen, ik rende keihard op haar af om haar van achteren te pakken. Maar Aphaia liep opeens de andere kant op, ik probeerde nog te remmen, maar had te veel vaart en ‘pats-boem,’ daar lag ik, in het water van de Geul. Sonja schrok heel erg, keek naar mij of ik niet gewond was en raakte helemaal in paniek, ze riep steeds:’Delphobe, kom maar, klim maar naar boven.” Dat wilde ik wel, maar de helling was te stijl, iedere keer klom ik, mijn nageltjes diep in de klei duwend naar boven, maar halverwege kwam ik ondanks al mijn moeite niet verder en zakte ik weer naar beneden. Na een flink aantal keren geprobeerd te hebben om naar boven te komen, konden Mario en Sonja zien dat ik in paniek begon te raken. Sonja liep boven ook helemaal panikerend rond. Opeens zei Mario:” Son, als jij nu eens op je buik op de grond gaat liggen, houd ik je aan je enkels vast en laat je langs de helling naar beneden zakken, en als jij dan tegen Delphobe zegt dat ze naar boven moet klimmen, kun je haar bij haar voorpootjes pakken.” Zo gezegd, zo gedaan. Sonja vond het doodeng, ze was bang dat Mario haar zou laten vallen, zodat ook zij in het water terecht zou komen.

Ze ging op haar buik liggen, Mario pakte haar bij haar enkels en liet haar heel voorzichtig met haar armen voor zich uitgestrekt naar beneden zakken, terwijl Sonja constant riep” Kom maar Delphobe, kom maar, dan zal ik je pakken.” Moe en angstig probeerde ik met het laatste restje kracht dat ik nog in mijn pootjes had naar Sonja toe te kruipen, Opeens voelde ik Sonja’s handen om mijn voorpootjes, en hoorde haar roepen :’Ja, ik heb haar, takelen maar.” Sonja hielt mij stevig vast en langzaam maar zeker werden wij naar boven getrokken. Wat was ik opgelucht dat ik weer boven stond bij Mario en Sonja en mijn zusjes.
Eigenlijk had ik verwacht van Sonja een ‘zedenpreek’ te krijgen, maar Sonja gaf me alleen maar knuffels, dat viel dus behoorlijk mee.

Delphobe Meanderende Geul 3

We zijn meteen gaan picknicken, om een beetje van de schrik bij te komen. Ik ben lekker dicht tegen Sonja aangekropen, dat voelde heel goed. De volgende dag kon ik niets meer, ik kon niet gaan liggen en bijna niet lopen. Sonja is met mij naar de dierenarts gegaan, en wat bleek, ik had gisteren mijn spieren zo gespannen dat ze helemaal overbelast waren, maar na een paar spuitjes tegen de pijn, ging het ’s middags alweer een stuk beter met mij. Ik heb me voorgenomen om voortaan beter naar Sonja te luisteren, maar weet je wat het is, ik vergeet dat iedere keer weer. Mooi verhaal hè!

Delphobe Meanderende Geul 4

 

 

Rest mij nog om u, ook namens Mario, Sonja en mijn zusjes Nephele en Aphaia allemaal gezellige feestdagen en een gelukkig en gezond 2016 toe te wensen.

Heel veel likjes, Delphobe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s