Schuif aan bij Babs en Boebie: Kippen

Babs en Borre kopafbeeldingDoor Bonneke van der Bij en Sonja de Cooker

Ha lieve Babs,

Er is weer iets gebeurd wat ik je nodig moet vertellen. Je weet al dat in mijn tuin regelmatig allerlei dieren verschijnen. Je hebt gelezen over de konijnen, de eekhoorntjes en nog meer dieren, die menen dat ze de tuin zo maar kunnen binnen stappen of vliegen.

Babs en boebie kippen 2Een paar weken geleden hoorde ik het vrouwtje zeggen dat ze achter de heg van de tuin een paar kippen in de wei zag lopen. Ik spitste meteen mijn oren. Van kippen weet ik dat je die kunt eten.

Soms krijg ik bij mijn brokken wel eens een paar stukjes van zo’n gebakken kippetje in mijn bak. Dat is me toch lekker Babs. Krijg jij dat ook wel eens door je brokken? Ik weet dus dat je kip kunt eten… Dat kip ook kan lopen… dat wist ik niet.
Natuurlijk wil ik dan meteen zien of het waar is wat het vrouwtje zegt. Ik ga naast het vrouwtje zitten en kijk samen met haar naar die heg achter in de tuin. Ja hoor, ik zie ook iets. Het is een beetje wit met wat zwarte stipjes en hier en daar bruine plekjes. En er zitten veren aan. Het vrouwtje noemt het dus een kip, of liever kippen, want het zijn er meer dan één. Ze zien er echt anders uit dan de stukjes kip die ik geproefd heb. Ik heb weer iets geleerd Babs. Ik weet nu hoe een kip eruit ziet als die zijn kleren nog aan heeft. Geef mij maar een uitgeklede kip. Daarvan weet ik wat ik er mee moet doen. Opeten!!!
Babs en boebie kippen 3Na een paar dagen gebeurt het. Op mijn gemak kijk ik door het raam naar buiten. Eigenlijk zit ik gewoon een beetje te suffen en bedenk hoe fijn ik het hier heb. Dat rustig zitten doezelen duurt niet lang. Opeens zit ik helemaal strak… Mijn spieren tot het uiterste aangespannen… Wat zie ik in mijn tuin? Jij bent slim Babs dus je hoeft niet te raden. Je weet het vast al. Juist… de kippen. Hoe durven ze! Het zijn er drie. Twee bijna dezelfde en één een beetje groter met een mooie pluimstaart. Volgens mij is die grote de baas. De twee andere gaan steeds opzij als de grote dicht in de buurt komt.

Als die een zaadje uit het gras wil pikken, mag die eerst. Daarna mogen de kleintjes een zaadje uitzoeken. Het vrouwtje roept naar het baasje dat de kippen in de tuin lopen. Ik hoor nu ook dat die grote een haan is. Een mannetje dus. De kippen zijn de vrouwtjes. Hij is dus de reu in de kippenwereld en die andere twee zijn de teefjes. Waarom dat bij die dieren anders genoemd wordt dan bij ons… Ik snap er niets van… Waarom mensen aan al die beesten andere namen geven… maak het gemakkelijk en doe voor iedereen hetzelfde.

Net zoals bij ons. Honden: daarvan heb je een mannetje en een vrouwtje. Hoe noemen wij die Babs? Precies… een reu en een teefje. Hoe zouden wij dat bij kippen doen of bij konijnen? Het maakt niet uit wat voor dieren het zijn. Het enige verschil is reu of teef. Hoe gemakkelijk kan iets zijn. Wij hebben echt wel in de gaten dat zo’n dier er anders uit ziet dan een hond. Het is wel handig om te weten of het een mannetje of een vrouwtje is. Wij zeggen dan bv. “kippenreu” of “kippenteef.”

Waarom doen mensen altijd zo ingewikkeld… Wij weten het wel hè Babs. “Maak het niet moeilijker dan het al is.” Ik vind dat een heel slimme opmerking. Daar ga ik eens iets langer over nadenken. Ook ga ik bedenken of ik die kippen nu wèl of niet in mijn tuin wil hebben.

Babs en boebie kippen 4Ik zoek het kleed maar weer eens op.

Heel veel likjes, Boebie

Lieve Boebie,

Wat ben jij een bofkont zeg! Drie kippen die zomaar in jouw tuin lopen, dat wordt dikke pret als het vrouwtje de tuindeur open doet en jij naar buiten mag. Zie je het al voor je, jij tussen de kippen en dan tikkertje doen, tikkie, jij bent hem. Ik ben echt jaloers op jou.
Babs en boebie kippen 5Vorig jaar hadden wij ook opeens een krielkip in onze tuin, ik kon daar uren naar kijken. Helaas moest ik het wel bij kijken houden, want wij hebben zoals je weet een hoog hek om het terras heen, dus kon ik niet naar Troel (zo noemde mijn vrouwtje haar) toe. Troel trok zich niets van mij aan, ze wist dat ik niet bij haar kon en liep vlak langs het hek te paraderen, een maar steeds heel triomfantelijk naar mij kijken, gek werd ik daarvan. Na een aantal maanden is Troel weggegaan en hebben we haar nooit meer terug gezien. Een tijdje geleden sprak mijn vrouwtje de overbuurvrouw, die vertelde haar dat ze sinds enige tijd en krielkip in haar tuin had. Oh,” zei mijn vrouwtje, ”dat moet Troel zijn.” Troel was dus verhuisd. Voor mijn gemoedsrust een stuk beter, hoef ik me niet meer aan haar te ergeren.

Houd je me op de hoogte hoe het met jouw kippen gaat?

Likjes, Babs

Ha lieve Babs,

Babs en boebie kippen 1Het is een beetje anders gegaan dan ik gehoopt heb. Tijdens mijn nadenk-pauze op het kleed en wat jij over de kip in jouw tuin hebt gezegd, heb ik bedacht dat ik die kippen wel eens van dichtbij wil bekijken. Wie weet is het superleuk om tikkertje met de kippen te spelen. Dus ben ik van plan om dat de eerste de beste keer dat dit mogelijk is maar eens te proberen.

Vergeet het naar Babs. Je weet dat de baas en het vrouwtje kinderen en kleinkinderen hebben. Eén stel daarvan heeft Fien, de labradoodle. Zaterdag zijn ze hier allemaal geweest. Soms komen ze door de voordeur, maar deze keer kwamen ze achterom. Je had erbij moeten zijn…

De kippen en de haan zijn op hun gemak in het gras aan het zoeken om iets te kunnen oppikken. Met hun poten harken ze het gras opzij om geen enkel zaadje of graantje te laten liggen. Ik zie gewoon dat die beestjes lopen te genieten… En dan gebeurt het. Opzij van het huis gaat het hek open en komen de kinderen met hun kinderen en Fien de tuin in. Als de kippen iets horen, lopen ze altijd eerst weg. Hebben ze gezien wat er de tuin in komt of uit het huis naar buiten, dan komen ze meestal snel weer terug. Nu niet. Wat een geweld. Ze tokken, kakelen en vliegen alle kanten op.
De haan gaat boven op een plank zitten, waar hij bijna vanaf valt en de kippen rennen als gekken door de tuin. De kippen hebben Fien gezien en Fien ziet de kippen. Fien heeft net zo’n zin in een feestje met de kippen als jij. Of liever gezegd: Fien wil die kippen gewoon achterna zitten en zien wat er dan gebeurt.
Babs en boebie kippen 6Volgens mij wil Fien ook zoiets als tikkertje doen met de kippen. Daarvoor moet zij die beestjes natuurlijk eerst een beetje wegjagen anders valt er niets te tikken. Fien is supergoed in wegjagen. Ze heeft ze alle drie door de hele tuin gejaagd. Van echt tikkertje spelen is nooit iets gekomen. Ik denk dat de kippen daar helemaal geen zin in hebben. Die komen hier alleen maar om te eten en verder niets. Saaie beesten!! Het betekent voor mij wel dat ik dat spelletje niet met ze kan spelen. Ze zijn de tuin uitgevlogen en komen alleen maar terug als er niemand buiten is.

Babs en boebie zwempartij 7Babs, ik ga een fijne plek uitzoeken om te soezen en te bedenken wat ik zonder die kippen zal gaan doen.

Heel veel likjes, Boebie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s