Phaenna (Phaantje): Dagboek januari 2017

Door Sonja de Cooker

Hallo lieve mensen, hier ben ik weer, wat is een maand toch snel om.

Ik wil jullie vertellen over oudejaarsdag. Mario en Sonja waren al vroeg heel actief in de keuken. Er werden allemaal pannen en schalen tevoorschijn gehaald, daarin deed Mario bloem, melk en gist, dat werd met de mixer tot een mooi glad papjePaenna phaantje dagboek januari 2017 1 gemixt. Sonja schilde appels en bananen en sneed dat in kleine stukjes. Door het ene papje ging een gedeelte van de appels en banaan, samen met rozijntjes, door het andere papje alleen de appel en banaan. Dat laatste papje was voor Sonja en Misha, die lusten geen rozijnen. Nadat de papjes een uur in de oven hadden gestaan om te rijzen, kon het bakken beginnen.

Paenna phaantje dagboek januari 2017 2Binnen de kortste keren zweefde er heerlijke bak geuren door de keuken. Mijn zusjes en ik zaten op een rijtje te kijken, in de hoop dat er iets van dat lekkers op de grond zou vallen. Na de oliebollen waren de appelbeignets aan de beurt. Het rook zo lekker, dat het water ons letterlijk de mond uitliep.

Toen de beignets afgekoeld waren, kregen we alle vier een halve, tjonge, jonge, dat was echt lekker. Paenna phaantje dagboek januari 2017 3Gretig keken wij naar de oliebollen, maar helaas van de oliebollen kregen we niets. De schalen met oliebollen en beignets werden in de bijkeuken gezet met de deur stevig dicht, zodat wij hondjes er niet bij konden komen. Ik had mijn zinnen helemaal op die oliebollen gezet, die roken zo lekker, daar moest en zou ik er een van hebben. Mario en Sonja gingen zich omkleden (de buurman werd die dag 90 jaar en die gingen ze feliciteren).

Dit was mijn kans! Ik ging naar Delphobe en vroeg haar om de bij-keukendeur voor mij open te maken, zij is de enige van ons vieren die dat kan. Met een gracieus gebaar deed Delphobe de bij-keukendeur open, ik sloop op mijn teentjes de bijkeuken in, ging heel zachtjes tegen het aanrecht staan, zocht een prachtige oliebol uit en sloop weer zachtjes naar de kamer. Althans, dat was ik van plan, maar ik was nog maar halverwege de keuken toen ik Sonja hoorde zeggen:” foei Phaantje, wat heb jij gepikt.” Paenna phaantje dagboek januari 2017 4Van schrik liet ik de oliebol op de grond vallen en scheurde met een bloedvaart de kamer in. Sonja kwam met de oliebol in haar hand achter mij aan. Even had ik nog de illusie dat ze spijt van haar snibbige toon had gekregen, en mij de oliebol kwam brengen. Maar nee hoor, ze zwaaide met de oliebol voor mijn snuit en zei nogmaals hoe ondeugend zij mij vond.Paenna phaantje dagboek januari 2017 5 Belachelijk gewoon, zo’n drama om een oliebol! Maar, ik ben ook niet gek hoor, ik keek op mijn allerzieligst Sonja aan, en ’kassa’ Sonja ging zich schuldig voelen. Ze vroeg: ”zul je het nooit meer doen Phaantje?” Ik schudde braaf van nee, (maar hield achter mijn rug mijn teentjes gekruist) en incasseerde een heerlijke oliebol zonder krenten. Mijn zusjes profiteerden mee, ook zij kregen een oliebol zonder krenten. Op oudejaarsavond en op nieuwjaarsdag hebben we nog een oliebol en een appelbeignet gekregen, jammie, jammie, voor ons mag het iedere dag jaarwisseling zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s