Phaenna (Phaantje): Dagboek augustus 2017

‘Een fijne zondag’

Door Sonja de Cooker

Het is schitterend weer als we ’s morgens naar het kanaal rijden om lekker te gaan dollen. Daar aangekomen zien we ons Friese buurtvriendje met zijn bazinnetje lopen. Ons vriendje loopt aan de lijn.
Paenna phaantje dagboek augustus 2017 1Na de begroeting vraagt Sonja waarom ons vriendje aan de lijn moet, is hij ziek of heeft hij pijn. “Nee hoor’ zegt zijn vrouwtje, “gisteren zijn wij een man met een hond tegengekomen, die heeft me helemaal stijf gescholden omdat ik volgens hem mijn hond niet onder appèl zou hebben en heeft gedreigd mijn hond iets aan te doen als ik hem ooit weer los zou laten lopen.” Het bazinnetje, een lieve zachte vrouw is daar helemaal overstuur van. Sonja oppert of ze geen aangifte voor bedreiging moet gaan doen, maar alleen bij de gedachte daaraan zien we onze dorpsgenoot nog meer schrikken. Nadat Sonja en Mario nog even gezellig gepraat hebben gaan we verder wandelen.
Paenna phaantje dagboek augustus 2017 4Een paar dagen later is het zondag en prachtig mooi weer als we onze dagelijkse rit naar het kanaal maken. Daar aangekomen springen we uit de auto om eens lekker achter elkaar aan te hollen.
Opeens zegt Mario: “pas op Son, daar komt iemand aan.” Ik sta het dichts bij Sonja, dus doet ze mij de riem om en roept terwijl we op de dijk naar boven lopen mijn zusjes om te komen.
Bovenop de dijk staat een man. Mijn zusjes die geen echte helden zijn, staan de man van een afstandje te bekijken. De man staat te roepen en te krijsen dat Sonja haar honden bij haar moet roepen, en terwijl hij dat doet trekt hij de riem uit zijn broek houdt hem omhoog een neemt een dreigende slaande houding aan. Hij gilt tegen zijn eigen hond, een Riesenschnauzer, dat hij moet blijven en moet gaan zitten. Sonja loopt met de riempjes in haar hand, klaar om mijn zusjes aan te lijnen op de man af en biedt hem haar excuses aan dat zij hem niet gezien had. Mijn zusjes staan nog steeds op veilige afstand toe te kijken. De man is door dolle heen en scheld Sonja de huid vol “Je hebt die rot honden niet onder appèl, hoe durf je ze los te laten lopen.” Opeens gaat er bij Sonja een lichtje branden, dit is de man die onze dorpsgenote zo verschrikkelijk heeft uitgescholden. Terwijl de ‘heer’ verder tiert springt de Riesenschnautser op en komt gezellig buurten bij mijn zusjes, zo te zien vinden ze elkaar heel aardig.
Paenna phaantje dagboek augustus 2017 3Weer gilt de man dat Sonja die rot honden niet onder appèl heeft. Sonja kan een glimlach niet onderdrukken kijkt naar de spelende Schnauzer en grinnikt dat zijn hond duidelijk ook niet onder appèl staat, waardoor de ‘heer’ helemaal door het lint gaat.
Paenna phaantje dagboek augustus 2017 2Mario staat op een afstand toe te kijken, hij zegt niets, maar wij zien aan zijn lichaamshouding dat hij klaar staat om in actie te komen mocht dat nodig zijn.
De woeste ‘heer’ slaat met zijn riem naar zijn Schnauzer, die dat duidelijk gewend is, de slag handig ontwijkt en er als een speer vandoor gaat. ”Ik heb mijn hond beter onder appèl dan jij die van jou,” briest hij verder.
Sonja heeft er genoeg van, steekt allebei haar handen omhoog en zegt: “Ik geef me over, u heeft volkomen gelijk, uw hond staat beter onder appèl dan de mijne, ik wens u en fijne zondag toe.”
De ‘heer’ valt van verbazing even helemaal stil, hier is hij niet tegen opgewassen hij wil geen gelijk, hij wil schelden. Uiteindelijk herpakt hij zich, en briest dan: “Ik wil helemaal geen fijne zondag.” Sonja schiet in de lach en zegt: ”Dat is dan jammer, want ik wens u voor de rest van uw leven alleen maar hele fijne zondagen toe.” Proestend van de lach lopen Mario en Sonja met ons verder. Opeens zegt Mario: ”Zou hij thuis een vrouw hebben, ach jeetje, wat een arm mens, zou hij haar onder appèl hebben?” Mario en Sonja proesten het weer uit. Mario gooit een stok in het water, en wij springen er achteraan. Zo, even afkoelen, we kijken nog even achterom, zien dat de ‘heer, zijn riem weer om zijn middel doet en ook verder loopt. Als we teruglopen naar de auto zien wij de ‘heer’ ook weer aankomen, oei dat gaat weer een confrontatie worden, maar de ‘heer’ trekt een sprintje zodat hij net op tijd bij een zijpaadje komt waar je het fietspad op kan, en weg is hij.

Paenna phaantje dagboek augustus 2017 5Paenna phaantje dagboek augustus 2017 6


Zo, dat was het weer,

Likjes van een zéér onder appèl staande Phaantje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s