Tentoonstellingen

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 15 Kampioen tentoonstellingen voor honden georganiseerd.
Bovendien zijn er dan nog de tentoonstellingen van de diverse rasverenigingen en dan ook nog de vele tentoonstellingen van de kynologenclubs.
De honden worden door keurmeesters beoordeeld in hoeverre zij het ideaal beeld van hun ras benaderen.
Tentoonstellen is nodig om het ras op peil te houden en indien mogelijk te verbeteren. Tentoonstellen kan ook betekenen teleurstelling.

Op de kampioenstentoonstellingen worden de honden gekeurd door erkende keurmeesters van het betreffende ras.
Deze heeft enkele examens afgelegd welke worden uitgeschreven door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland.
De honden worden door deze keurmeesters alleen beoordeeld op schoonheid.[anatomie]
De keurmeester spreekt uit of hij de betreffende hond uitmuntend vindt[U] of zeergoed[ZG] of goed[G] of matig[M].
Daarna plaatst hij de honden op volgorde van kwaliteit.
Zijn er b.v. 3 honden met een U,2 met een ZG,1 met een G.
Dan krijgt de mooiste hond 1 U, daarna 2 U, 3 U, 4 ZG, 5 ZG, en 6 G.
De classificatiekaart welke men voor aanvang in de ring heeft ingeleverd moet me na afloop weer uit de ring vandaan halen, hierbij ontvangt men ook een keurmeesterverslag waarop de kwaliteiten en de fouten van de hond staan vermeld.
Op kampioenstentoonstellingen is er voor de beste reu en de beste teef een kampioenscertificaat te verdienen.[CAC]. 4. (vier) van deze certificaten geven het recht op het Definitieve Nederlandse- kampioensschap.
Op de dag van het behalen van de laatste kampioenscertificaat moet de hond 27 maanden oud te zijn.

Wanneer u in het bezit bent van een hond met een geregistreerde stamboom [F.C.I.] dan kunt u, uw hond in schrijven voor tentoonstellingen.
Om u en uw hond goed voor te bereiden voor de tentoonstellingen, is het aan te raden om naar de ringtraining te gaan van een Kynologenclub bij u in de buurt.
Hier leer je hoe of je met een hond moet lopen en hoe of je hem neer moet zetten. Ook uw hond leert hier veel.
Maar vraag ook DE FOKKER van uw hond om informatie, om deze[liefhebber] weet als geen ander hoe of het moet. Voor een KAMPIOEN heeft men drie zaken nodig.
Ten eerste: een Kwaliteitshond,
ten tweede: het op de juiste manier te trimmen,
ten derde: het op de juiste manier voor te brengen in de ring (de hond op zijn mooist te laten zien aan de keurmeester).

Na maanden van oefenen is het dan zo ver, je haalt bij een tijdschriftenhandel een Onze Hond of een Honden Wereld, daar staat een agenda in welke alle tentoonstellingen in Nederland vermeldt.
U kunt dan bij de betreffende organisatie een aanmeldingsformulier aanvragen,schriftelijk of telefonisch.
Dit formulier vult u in, leg de stamboom van de betreffende hond er bij om fouten te voorkomen.
U stuurt dit formulier terug naar de betreffende organisatie, tevens betaalt u gelijk tijdig het inschrijfgeld.
Ongeveer 14 dagen voor dat de tentoonstelling plaats vindt, ontvangt u uw toegangskaart met een classificatiekaart.
Deze classificatiekaart moet u bij het binnenkomen van het tentoonstellingsgebouw laten afstempelen, hier ontvangt u ook uw catalogus, nadat uw hond eerst door een dierenarts gekeurd is.
Op de Nederlandse shows is dit niet meer zo, daar moet je het inentingsboekje laten zien
Zorg er voor dat uw hond de juiste inentingen heeft.
Deze classificatiekaart of brief moet voor aanvang (in de ring waar uw hond gekeurd wordt), ingeleverd worden.
Daar ontvang je dan ook je draagnummer.

Let op!!! een reu met 1 of zonder teelballen mag niet naar binnen.

Zorg ervoor dat hij in een goede conditie verkeert, kammen, borstelen, knippen, trimmen, lopen, moeten  dagelijkse bezigheden zijn.
Ook u die de hond in de ring aan de keurmeester moet tonen is het aan te raden er zo netjes mogelijk uit te zien, alles telt mee.
Ga nooit en te nimmer met een keurmeester in discussie, daar kan je later alleen maar nadeel van hebben.
Je moet nooit vergeten: je neemt je eigen lieve hond weer mee naar huis.

Vergeet niet de benodigde spulletjes, die je nodig hebt klaar te leggen.
Voor de hond: brokken, bak om uit te eten en te drinken, borstels, kammen, schaar, entreekaart en classificatiekaart etc.
Voor u zelf wat te eten en te drinken, er is op de tentoonstelling ook wel van alles te koop maar dat is wel kostbaar. Dan is de grote dag aangebroken, ga op tijd weg (houdt rekening met eventuele files) zodat u het op uw gemak kunt halen. Beter te vroeg dan te laat. Als u het gebouw binnenkomt laat u uw entreekaart zien, daarna komt u bij de dierenarts die bekijkt het inentingsboekje.

U laat uw classificatiekaart of brief afstempelen en levert uw catalogusbon in, welke aan de entreekaart zit en ontvangt een catalogus. Dan loopt u het gebouw in (blijf niet vlak bij de ingang staan want dan belemmert u de doorgang), kijk in de catalogus, de rassen staan op alfabet vermeld, daar kunt u dan zien in welke ring uw hond gekeurd wordt, daarna zoekt u de bench op, het nummer staat op de classificatiekaart vermeld op de bench zitten twee gelijke nummers een blijft op de bench zitten de andere moet je dragen als u met de hond de ring in moet.
Bovenstaande is op veel shows niet meer zo. Ga daarna naar de ring toe, daar staat een bord waarop staat vermeld in welke volgorde de verschillende rassen worden gekeurd. Kijk in de catalogus naar de betreffende rassen die voor u in de ring komen en hoeveel dat er zijn.
Ga Uw hond alvast wat kammen en borstelen, loop met hem even wat en als er dan zo’n 10 honden nog voor u in de ring komen, leg dan de laatste hand aan de hond en….ga er voor, u heeft de mooiste de liefste de leukste hond van allemaal, laat zien wat jullie samen waard zijn, de showwereld is een harde wereld, er is veel jaloezie, haat en nijd. Men moet er wel tegen kunnen.

Hieronder de ras indeling van de tien F.C.I.-rasgroepen:

1. Herdershonden en Veedrijvers

2. Molosser, Pinschers, Snauzers, Berg en Sennennhonden.

3. Terriërs.

4. Dashonden

5. Spitzen en Oertypen

6. Lopende honden en Zweethonden

7. Staande jachthonden

8. Apporteer en Waterhonden

9. Gezelschaphonden

10. Windhonden.


Voor meer informatie: Raad van Beheer te Amsterdam
Telefoonnummer:020-6444471