Voorbereiding kopen pup

De geboorte van pups is ieder keer weer een grote beleving voor de fokker.

Zijn voorbereiding en zijn zorg zijn de garantie voor een gezonde, juiste ontwikkeling van de pups. Daarom zijn de ATVN  fokkers het juiste adres om een pup te kopen.
De pups van deze fokkers worden in huis geboren en groeien hier ook op.
De pups worden gecontroleerd door de dierenarts, krijgen op tijd hun wormkuren worden ingeënt. Ze worden gechipt door een van de controleurs van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Een puppy is wollig, klein en rond.
Maar  voordat je het weet, is het een volwassen grote hond.
Handel niet uit een gril
Dus denk goed na voor je besluit: of je wel een hond wil?

Hoe krijgt u een goede pup?

Meestal begint het honden avontuur met bewondering voor een speciale hond. ‘Zo iets wil ik ook’. Zo’n warm gevoel is een mooie start van de hondenliefde. Maar bega niet de fout om dan op stel en sprong precies zo’n hond aan te schaffen. Na het hart moet ook het verstand spreken. Stel je, voor dat je een hond in huis haalt, eerst de vraag: ‘Heb ik de komende tien jaar genoeg tijd, ruimte en geld over voor de verzorging van een hond?’
Zo ja, wat voor ras moet het worden? Want je zou jezelf te kort doen door niet eerst te onderzoeken of de hond die je bewondert echt voor jou het meest geschikt is. In de dagelijkse praktijk kom je vooral de populaire rassen tegen, maar de keuze is zo veel ruimer. Het is zonde om niet eerst eens het hele scala aan mogelijkheden door te nemen en te kijken of er niet (nog) een ras bestaat dat je het perfecte maatje kan opleveren.

Kiezen op karakter

Vallen voor het uiterlijk ligt het meest voor de hand. Maar verstandig is het niet. Je kunt veel beter kiezen op karakter. Een hond met een temperament dat niet te ver af ligt van dat van jezelf zal meestal een harmonische combinatie geven. Maar er zijn genoeg voorbeelden van het tegendeel. De centrale vraag is: Welk gedrag zal je in een hond waarderen? Om dat te kunnen beantwoorden is het goed om algemene kennis over hondenrassen te verzamelen. Vanuit het werk waarvoor een ras oorspronkelijk is gemaakt valt namelijk veel af te leiden over zijn gedrag. Ook al wordt het ras niet meer voor die nuttige taak gehouden, honderd of meer jaren selectie op bepaalde eigenschappen legt gedrag stevig vast.

Praten en bekijken

Nu wordt het absoluut tijd om over die rassen te gaan lezen, ze te bekijken en ook te gaan praten met goed ingevoerde mensen.
Die vind je bij de echte hobby fokker en bij de regionale verenigingen. Goede plekken om te gaan buurten zijn ook hondententoonstellingen, clubmatches  .
Dan groei je toe naar de keuze: Het moet een ‘ ….. ‘ worden. Hoe kom je dan terecht bij een goede fokker? Het antwoord is: zoek een goede hobby fokker via het http://www.atvn.nl Die geeft je informatie over het ras . Deze heeft een hoogstaand fokbeleid. U kunt ook inlichtingen nemen bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied gebied in Nederland.   
Een stamboom en afstammingsbewijs zeggen niets  over de kwaliteit van het ‘productie proces’ van de pup. De stamboom zal nooit  een waardepapier zijn, en geen garantie geven dat U een pup zonder gebreken koopt; om de beste fokkers zitten bij de ATVN dit is belangrijk ook al ga je niet showen of fokken.

Een goede fokker

Hoe herken je een goede fokker? Die heeft altijd maar één ras, dat hij houdt als liefhebberij. Hij biedt pups aan die bij hem thuis zijn geboren. Hij heeft niet meer dan één nest tegelijk.  Anders is het onmogelijk voldoende aandacht te besteden aan de pups en de toekomstige eigenaars.
De pups zitten in huis, op een plek waar veel mensen komen. Het is er  schoon. Lopen de pups al rond, dan mag je ze niet eerder aanraken dan ze ingeënt zijn.
De fokker zal je veel vertellen over het ras en over de ouderdieren. Hij of zij wil ook van alles van je weten. Dit is om te checken of zijn pup aan jou een goede baas zal hebben. Het moet ook ‘klikken’ tussen die fokker en jou, want je zult een band krijgen voor zo lang de hond leeft. Je zult bij hem terecht kunnen met alle vragen en zorgen over de hond. Bij de goede fokker schaf je dus niet alleen een pup aan, maar verzeker je je ook van betrokken nazorg. Over nazorg gesproken:  bij een goede kunt U altijd terecht .
Een pup aanschaffen is een vertrouwenszaak; Ga niet over één nacht ijs, dus ga eerst kijken en of ga eerst informeren waar een goede kennel is.
Om mond tot mond reclame is de beste reclame.

Uitzoeken van een pup

De ervaren fokker zal samen met U de pup uitkiezen. Dit omdat hij weet dat bepaalde karakters (niet) bij bepaalde mensen thuishoren. In veel werkhondenrassen is het gebruikelijk dat de fokker de pups laat testen en aan de hand daarvan de pups toewijst. De fokker zou graag zien dat deze honden terechtkomen bij mensen die daadwerkelijk met de hond willen gaan werken. Het is uiteraard aan jou om te beslissen of de toegewezen hond je aanspreekt en of je hem hebben wilt. Wie via deze rustige en weloverwogen weg te werk gaat, zal dan zeker terecht komen bij de pup van zijn dromen, dat kan gewoon niet missen.