Regels rondom het reizen naar het buitenland

Door dierenarts Marly van Kessel

Wettelijke regels bij het reizen met uw huisdier naar het buitenland

Als uw huisdier mee op vakantie naar het buitenland gaat dient u aan een aantal zaken te denken.

Europees dierenpaspoort, chip en vaccinatie tegen rabiës
 
Sinds 3 juli 2004 is het voor het reizen met honden, katten en fretten naar het buitenland wettelijk verplicht dat deze dieren over een Europees dierenpaspoort beschikken, geïdentificeerd zijn met een chip en minimaal 21 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid zijn gevaccineerd. Vanaf 2 juli 2011 zijn tatoeages overigens niet meer geldig als identificatiemiddel bij reizen naar het buitenland, zodat nu een chip dus het enige wettelijk toegestane identificatiemiddel is.

Deze wetgeving dient niet alleen om te voorkomen dat dieren in het buitenland met hondsdolheid besmet raken, maar ook om te voorkomen dat een dier met hondsdolheid in Nederland terecht komt. Een dier met hondsdolheid levert namelijk een groot gevaar voor de volksgezondheid op. De laatste keer dat een hond met hondsdolheid in Nederland is geconstateerd was op 15 februari 2012 toen een pup van 8,5 week oud vanuit Marokko en Spanje uiteindelijk in Amsterdam terecht kwam.

Aanvullende regels per land 
Afhankelijk van het land van bestemming kunnen aanvullende wetgevingen van kracht zijn. Zo zijn bepaalde hondenrassen in sommige landen verboden of kunnen muilbanden en autogordels verplicht worden gesteld. Ook voor het reizen met jonge dieren bestaan vaak aanvullende regels. Er dient overigens ook rekening gehouden te worden met geldende wetgevingen in landen waar doorheen wordt gereisd.

Rabiëstiterbepaling 
Voor sommige landen is het verplicht dat na de vaccinatie tegen hondsdolheid de bescherming tegen deze ziekte wordt onderzocht. Dit heet ook wel een rabiëstiterbepaling. Daarbij wordt na bloedname in een laboratorium onderzocht of er voldoende antistoffen tegen het hondsdolheidvirus in het bloed aanwezig zijn.

Voorheen was dit onderzoek verplicht voor het reizen naar o.a. het Verenigd Koninkrijk en Malta, maar sinds 1 januari 2012 is deze verplichting komen te vervallen. Voor het reizen naar landen buiten de EU is een rabiëstiterbepaling in een aantal gevallen niet verplicht, maar houd er rekening mee dat, wanneer u met uw huisdier terug naar Nederland wilt reizen, een rabiëstiterbepaling wel weer verplicht kan zijn.

Het hele proces rondom de rabiëstiterbepaling kan in totaal wel 6 maanden in beslag nemen, dus ga op tijd naar een dierenarts. Eens de titer goed is en vervolgens altijd op tijd tegen hondsdolheid gevaccineerd wordt, is een dergelijk onderzoek overigens maar eenmalig nodig.

Behandeling tegen Echinococcus 
Honden die met vossenlintworm besmet zijn kunnen een gevaar voor de volksgezondheid vormen aangezien besmettingen met vossenlintworm bij mensen ernstige gevolgen voor de gezondheid kunnen leveren. Om die reden hebben sommige landen extra wetgevingen voor honden (en eventueel katten) ingevoerd hebben waarbij een voorafgaande ontworming 1 tot 5 dagen voor de reis verplicht gesteld wordt. Dit geldt voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland, Malta en Cyprus. Dit ontwormen mag u niet zelf doen want deze behandeling moet in het Europees dierenpaspoort door de dierenarts worden genoteerd en getekend. Deze behandeling dient u elke keer wanneer u naar één van deze landen gaat te herhalen. Voorheen was het ook voor reizen naar Zweden verplicht om tegen Echinococcose te laten behandelen, maar dit is per 1 januari 2012 komen te vervallen.

Behandeling tegen teken 
Voor vertrek naar Cyprus moet door de dierenarts een voorgeschreven behandeling tegen teken uitgevoerd te zijn. Dit mag u niet zelf doen want deze behandeling moet in het Europees dierenpaspoort door de dierenarts worden genoteerd en getekend. Deze behandeling dient u elke keer wanneer u naar één van dit landen gaat te herhalen. Voorheen was het ook voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Malta verplicht om tegen teken te laten behandelen, maar dit is per 1 januari 2012 komen te vervallen.

De exacte wetgeving per land is te vinden op de LICG website: Europa en buiten Europa

Bescherming tegen vakantieziekten

In warmere landen komen andere parasieten voor dan in Nederland. Door het verschuiven van het klimaat hoeven dit geen verre onbekende landen te zijn. Bovendien bevatten buitenlandse teken en vliegen weer andere ziektekiemen dan in Nederland.
Vakantieziektes v KesselBij reizen naar het buitenland is, afhankelijk van het land van bestemming, het advies dan ook om uw dier tegen de volgende infectieziekten te beschermen:
– Hartwormen
– Haakwormen
– Vossenlintwormen
– Zandvliegjes: drager van Leishmania
– Teken: drager van Babesia, Lyme, Ehrlichia

Hierboven ziet u de kaart van Europa waarop het verspreidingsgebied van de hartworm en zandvliegjes met rood is aangeduid. De gele gebieden zijn de gedeeltes binnen Europa waar de vossenlintworm frequent wordt teruggevonden. De rood met geel gestreepte gebieden zijn regio’s waar zowel hartworm, zandvliegjes als de vossenlintworm endemisch zijn.

Teken komen in heel Europa voor. Haakwormen komen voornamelijk voor op stranden en vochtige gronden van Zuid-Europa.

Beschermen tegen hartworm 
Beschermen tegen hartworm kan door 1 maand voor vertrek, maandelijks tijdens het verblijf en 1 maand na aankomst in Nederland, met Milbemax (tablet) of Stronghold (druppels voor in de nek) te behandelen.

Beschermen tegen zandvliegjes en dus tegen Leishmania 
De Scalibor tekenband en de Advantix spot on zijn tot nu toe de enige geregistreerde producten tegen zandvliegen bij de hond. Aanvullende maatregelen tegen zandvliegen bestaan uit het gebruik van een dubbel muskietennet en het binnen houden van de hond tussen zonsondergang en zonopkomst.

Beschermen tegen teken en dus tegen door teken overdraagbare ziektes (Babesia, Lyme, Ehrlichia ) 
Verschillende producten die tegen teken beschermen kunnen gebruikt worden. De Scalibor tekenband en de Advantix spot on voor honden hebben het voordeel zowel tegen teken als zandvliegjes bescherming te bieden, wat uiteraard handig is indien op de vakantiebestemming beide infectieziekten voor kunnen komen.

Honden kunnen ook tegen Babesiose gevaccineerd worden. Het vaccin is echter duur, vaccinatie kan infectie niet voorkomen en de bescherming na vaccinatie is niet volledig. Een goede tekenbestrijding blijft dus het voornaamste middel om Babesiose te voorkomen.

Beschermen tegen vossenlintworm en haakwormen 
Een ontwormingsproduct dat naast verschillende rondwormen ook tegen lintwormen werkzaam is kan gebruikt worden om tegen de vossenlintworm en haakworm te beschermen. De Milbemax ontwormingstabletten hebben het voordeel zowel tegen hartworm als de vossenlintwormen, haakwormen en andere worminfecties te beschermen, wat handig als deze infectieziekten samen in een gebied aanwezig zijn. Behandeling is ook hier 1 maand voor vertrek, maandelijks tijdens verblijf en 1 maand na aankomst.

Hieronder is in een overzicht per gebied binnen Europa te zien welke producten voor de hond gebruikt kunnen worden om vakantieziekten te voorkomen. Alhoewel ter preventie van hartworm in plaats van Milbemax ook Stronghold gebruikt kan worden heeft Milbemax de voorkeur aangezien het, in tegenstelling tot Stronghold, tevens effectief tegen lintwormen is. 

Preventieve matregelen vakantieziektes v Kessel

Een gedachte over “Regels rondom het reizen naar het buitenland

  1. Pingback: Vaccinatie: Hoe zit het? – Airedale Terriër Verbond Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s